Zdrowe słodycze? Tak, to możliwe!

W dzisiejszych czasach trend prozdrowotny jest wszechobecny niemalże w każdej dziedzinie. Ludzie są coraz bardziej świadomi i z większym zaangażowaniem dbają o zdrowie. Dlatego, oprócz doskonałego smaku, w słodyczach poszukują także składników cennych dla organizmu.

Najlepszy smak i barwne opakowanie produktu nie są już głównym argumentem przemawiającym za wyborem konkretnej marki. Stąd tzw. produkty funkcjonalne, czyli wzbogacone np. o magnez, witaminy lub ekstrakt z ziół, są coraz bardziej popularne i poszukiwane. Firmy produkujące słodycze obserwują nowe trendy i rozszerzają portfolio o produkty, które zawierają dodatkowe wartości. Przykładem może być Fabryka Cukierków „Pszczółka”, która w swojej bogatej ofercie ma także cukierki z cennymi składnikami.

Na sklepowych półkach znaleźć można np. cukierki Musss Plus z dodatkiem wit. C i magnezem, które kuszą niebanalnym zestawieniem smaków: słodkiego i kwaśnego. Ich wnętrze wypełnione jest musującym nadzieniem, dzięki czemu nikt nie przejdzie obojętnie wobec tych cukierków. Musss Plus dostępne są w dwóch smakach: soczystej cytryny oraz orzeźwiającej coli.

Nie tylko karmelki wzbogacane są o cenne składniki, ale także tak bardzo lubiane cukierki czekoladowe, po które chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. „Pszczółka” ma swojej ofercie między innymi Pychałki — truskawkowe cukierki z chrupkami, oblane czekoladą. Zostały one wzbogacone o magnez i wapń. Cukierki nie zawierają glutenu, alkoholu, sztucznych barwników i aromatów oraz tłuszczów trans.

Popularne zwłaszcza wśród dzieci są galaretki, które przyciągają smakiem i aromatem. W tym wypadku idealnie sprawdzą się Słoneczne — galaretki w cukrze o smaku cytrynowym, pomarańczowym, jabłkowym i wiśniowym z nadzieniem malinowym, z sokami owocowymi i wit. C. Słoneczne produkowane są na bazie pektyny – bez żelatyny pochodzenia zwierzęcego, dlatego mogą być spożywane również przez wegan.

Cukierki tzw. funkcjonalne najczęściej wzbogacane są o cenne składniki, które wpływają na prawidłową pracę organizmu. Witamina C m.in. wpływa na odporność, sprawność serca i układu krwionośnego oraz na obniżenie ciśnienia krwi. Magnez m.in. wzmacnia mięśnie, a także poprawia pracę układu nerwowego. Z kolei wapń pełni m.in. ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi oraz wpływa na twardość kości i zębów.

Informacja prasowa

Zobacz również: Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kuchnia:

ZAKOCHAJ SIĘ W SMAKU NOWEJ FANTASII Z WEDLOWSKĄ CZEKOLADĄ Najwyższy czas postawić na zdrowie i zadbać o planetę Galaretka Pastelowa o smaku Lychee Coctail – Wodzisław Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe oraz izotoniki Lindt Excellence 85% Cacao – wyrafinowany walentynkowy prezent dla kogoś bliskiego Zadbaj o jakość zimowych posiłków. Dowiedz się, jakie dania powinny znaleźć się na Twoim stole o tej porze roku Pasztety warzywne Wodzisław Zupy krem Wodzisław – aksamitna porcja warzyw Sernik na zimno z galaretką – Wodzisław Torcik wiśniowy z chrupiącym spodem bez pieczenia – Wodzisław Galaretka Niebieska – Wodzisław Lista wigilijnych zakupów – sprawdź, czy pomyślałeś o wszystkim Galaretki Wodzisław Ciasto z czekoladą i błonnikiem – Wodzisław Pasztety warzywne Wodzisław Czekolady Lindt Pyszny, zdrowy obiad w 3 minuty? Teraz to możliwe! Podziel się radością razem z Wawelem biorąc udział w akcji "Z miłości do radości" Składniki do karpatki – Wodzisław Galaretka Pastelowa o smaku Pinacolada – Wodzisław 6 najlepszych pomysłów na śniadanie "IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić" - recenzja Pesso Makaron Pszenny Wodzisław Galaretka Pastelowa o smaku Lychee Coctail – Wodzisław