przepis na sos śmietanowy do makaronu

Nic nie smakuje tak doskonale jak makaron z sosem śmietanowym. Co więcej, przygotowanie takiego sosu zajmuje naprawdę niewiele czasu. Do jego przyrządzenia potrzebna jest 30% słodka śmietana, która zagęszcza się pod wpływem ciepła. Wystarczy przez kilka minut podgrzewać ją na wolnym ogniu ciągle mieszając i potrawa jest gotowa. Jakie danie możesz przyrządzić wykorzystując sos śmietanowy i makaron?

Do zagęszczonej śmietanki dodaj 100 gramów wędzonego łososia, makaron garść rukoli oraz sól i pieprz do smaku. Jeżeli jesteś miłośniczką ryb to na pewno przypadnie tobie do gustu taka potrawa. Na sosie śmietanowym bazuje również popularna wersja spaghetti carbonara. Do śmietany wystarczy dodać żółtko, podsmażony boczek, bazylię oraz tarty parmezan. Jeżeli lubisz grzyby to możesz również przyrządzić grzybową wersję makaronu. W tym celu podsmaż na sklarowanym maśle kurki lub pieczarki, a następnie dodaj do nich śmietanę. Całość gotuj na małym ogniu do momentu zagęszczenia śmietany. Na koniec dodaj do sosu koperek, sól oraz pieprz. A może chcesz poznać inne przepisy na sos śmietanowy do makaronu?

Powiązane Tematy

Tematy

Zobacz wszystkie