grzane piwo na przeziębienie

W okresie jesienno-zimowym chętnie sięgamy po produkty rozgrzewające, takie jak grzane piwo. Dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw, napój ten nie tylko relaksuje ciało i koi skołatane nerwy, ale także pomaga w profilaktyce przeziębień.

Wiele osób preferuje rozgrzewające piwo z dodatkiem miodu i cytryny. Aby uzbroić ten gorący napój w prozdrowotne właściwości warto przyrządzić go z imbirem, goździkami i cynamonem. Należy jednak pamiętać, aby podgrzewając alkohol nie doprowadzić go do zagotowania się, a cynamon dodać dopiero tuż przed podaniem grzańca.

W jaki sposób przyprawy do grzańca pozwalają ustrzec się przed przeziębieniem? Cynamon działa rozgrzewająco i obniża gorączkę. Imbir podnosi odporność organizmu, która pozwala nam uniknąć zachorowania. Natomiast goździki zapobiegają infekcjom dróg oddechowych.

Powiązane Tematy

Tematy

Zobacz wszystkie