sos do kaszy gryczanej

Kasza gryczana powinna stanowić obowiązkowy element codziennej diety, ponieważ jest bogatym źródłem białka, węglowodanów, witamin – B1 B2, P i PP, a także minerałów, takich jak fosfor, magnez i wapń. Stanowi doskonały dodatek do wielu dań, w tym do naleśników, pierogów, a także potraw mięsnych. Jeżeli nie przepadasz za kaszą gryczaną spróbuj przyrządzić ją ze smacznym sosem, który idealnie podkreśli jej smak.

Jednym z najlepszych sosów do kaszy gryczanej jest sos grzybowy. Jest on uniwersalnym dodatkiem, który można wykorzystać także do drobiu i dziczyzny. Ponieważ świeże grzyby są dostępne tylko w niektóre miesiące, doskonałym pomysłem jest wykonanie sosu pieczarkowego. Jest on smacznym i łatwym do przyrządzenia dodatkiem do kaszy gryczanej. Jeżeli preferujesz ostrzejsze smaki, wypróbuj sos pomidorowy z dodatkiem papryczki chili.

Powiązane Tematy

Tematy

Zobacz wszystkie