miąższ z dyni

Na pewno słyszałaś, że warto włączyć do diety dynię, gdyż warzywo to kryje w sobie cenne dla zdrowia mikroelementy i witaminy. Przede wszystkim, jest ona źródłem karotenu – silnego przeciwutleniacza obniżającego ryzyko chorób serca. Składnik ten korzystnie wpływa również na skórę, gdyż zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za przyśpieszenie procesów starzenia.

Być może nie raz przyrządzając zupę z dyni wydrążałaś ją w środku z pestek i wyrzucałaś je do kosza. W rzeczywistości cała dynia jest jadalna i możesz ją wykorzystać w całości do wielu potraw. Pestki dyni są źródłem cynku cennego dla skóry i włosów , dlatego nie warto się ich pozbywać. Można je potraktować jako zdrową przekąskę w czasie oglądania telewizji.

Pyszna kremowa zupa, rozpływające się w ustach, ciasto oraz mięciutkie placuszki – to dania, które z łatwością przyrządzisz z dyni. Poznaj sprawdzone przepisy na smaczne potrawy przyrządzone z tego warzywa!

7 sposobów, aby wychować szczęśliwe dziecko

Powiązane Tematy

Popularne tematy

Zobacz wszystkie