ryba z piekarnika

Zdjęcie ryby / Shutterstock

Coraz więcej osób docenia zdrowotne właściwości ryb, włączając je do swojej codziennej diety. Są one bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3. Już 80 g łososia pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe.

Poza tym ryby wykazują działanie przeciwzapalne, powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejszają także poziom cholesterolu. Ryby są zalecane osobom dbającym o linię, ponieważ wspomagają odchudzanie. Dzięki zawartości witamin z grupy B wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego.

Można je przyrządzać na wiele sposobów. Dużą popularnością – ze względu na swoje właściwości smakowe – cieszą się ryby pieczone. W dodatku są one dużo zdrowsze niż smażone na patelni, ponieważ zawierają mniej tłuszczu.

Powiązane Tematy

Tematy

Zobacz wszystkie