jak ugotować dobry bigos

Bigos należy do najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Każda gospodyni posiada własny przepis na to danie z kapusty, jednak istnieje kilka elementów obowiązkowych, które powinien posiadać każdy dobry bigos. Do jego przygotowania potrzebujesz kapusty kiszonej, mięsa, suszonych grzybów, suszonych śliwek, cebuli i odpowiednio dobranych przypraw.

Najważniejszym etapem przygotowywania bigosu jest jego duszenie. Im dłużej trwa ten proces, tym lepszy efekt kulinarnych eksperymentów uzyskasz. Wiele gospodyń domowych w międzyczasie dodaje do bigosu czerwone wino, które wzbogaca smak potrawy. Obecnie coraz częściej potrawę tę przyrządza się z dodatkiem miodu.

Idealny bigos powinien mieć ciemny kolor i gęstą konsystencję. Smak tej tradycyjnej potrawy powinien być lekko pikantny i kwaśno-słodki. Ważne jest także to, z czym bigos jest serwowany. Wedle staropolskiej tradycji towarzyszyć mu powinno pieczywo, najlepiej razowe, a także czysta lub wytrawna ziołowa wódka.

Powiązane Tematy

Tematy

Zobacz wszystkie