jak przygotować krewetki mrożone

Zdjęcie krewetek / Shutterstock

Jeżeli znudził ci się tradycyjny schabowy, warto dla urozmaicenia sięgnąć po krewetki. Te popularne owoce morza docenia się je nie tylko ze względu na ich smak, ale również bogactwo składników odżywczych. To znakomite źródło łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B.

Chętnie sięgają po nie osoby będące na diecie odchudzającej, gdyż są małokaloryczne oraz lekkostrawne – 100 g krewetek to tylko 86 kcal. Dla wielu osób potrawy z krewetek to podstawa jadłospisu. Mogą być bowiem idealnym dodatkiem do sałatek, dań z ryżu i makaronu.

Przyrządzenie podstawowych potraw z krewetkami nie jest bardzo czasochłonne. Poza tym są one łatwo dostępne – krewetki można znaleźć w sklepach rybnych, jak również w formie mrożonek w supermarketach. Istnieje wiele różnych możliwości podania krewetek. Doskonale nadają się zarówno do gotowania, duszenia, jak i potraw smażonych. Wybór ulubionej wersji należy do ciebie.

Powiązane Tematy

Tematy

Zobacz wszystkie