dania z parowaru

Zdjęcie warzyw / Shutterstock

Właściwości gotowania na parze już dawno temu docenili Japończycy i Chińczycy. Potrawy przyrządzane w parowarze są coraz bardziej popularne również w innych zakątkach świata. Jest to bowiem jedna z najzdrowszych form obróbki termicznej. Coraz więcej osób zamiast smażenia lub gotowania na wodzie przyrządza jedzenie w parowarze.

Zaletą gotowania na parze jest możliwość dostarczenia organizmowi znacznie więcej składników odżywczych. W porównaniu np. z tradycyjnym gotowaniem potrawy przyrządzone w parowarze nie tracą tyle cennych witamin i minerałów. Dodatkowo zachowują swój naturalny smak i aromat.

W parowarze można przyrządzić właściwie wszystko. Gotowe dania z parowaru są lekkostrawne i zawierają małą ilość tłuszczu. W związku z tym powinny być spożywane przez osoby, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Powiązane Tematy

Tematy

Zobacz wszystkie