udka z kurczaka z piekarnika

Zdjęcie kurczaka / Shutterstock

Dania z drobiu to znakomity pomysł na obiad, zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną lub wołowiną. Mięso drobiowe jest bowiem źródłem dużych ilości łatwo przyswajalnego białka, a jednocześnie zawiera mniej tłuszczu w porównaniu z innymi rodzajami mięsa. Dodatkowo znajdziemy w nim witaminy z grupy B oraz wiele innych składników mineralnych, jak potas, magnez i cynk, które wzmacniają układ odpornościowy.

Mięso drobiowe posiada dużą wartość odżywczą i dietetyczną, a jednocześnie jest lekkostrawne. Jedno udko z kurczaka to 158 kalorii. Na uwagę zasługują także jego walory smakowe oraz kruchość i delikatność. Mięso drobiowe jest łatwe do przyrządzenia. Znakomicie sprawdza się w wersji smażonej, duszonej, jak również gotowanej. Niewątpliwą popularnością cieszą się również pieczone udka z kurczaka, które dzięki odpowiednim przyprawom zyskują intensywny smak i aromat.

Powiązane Tematy

Tematy

Zobacz wszystkie