potrawy z płatków owsianych

Zdjęcie owsianki / Shutterstock

Ze względu na swoje właściwości, płatki owsiane powinny znaleźć się w diecie każdego, kto dba nie tylko o wagę, ale także o zdrowie i samopoczucie. Swoją dietę owsianą warto rozpocząć już na początku dnia i przygotować pyszną owsiankę z owocami lub muesli z mlekiem.

Na obiad przyrządźmy kotlety z płatkami owsianymi i mięsem mielonym. Dodanie płatków sprawi, że niezbyt zdrowe kotlety mielone staną się źródłem wielu witamin i składników odżywczych.

Na deser natomiast, zamiast słodkich przysmaków i ciast lepiej przygotować ciasteczka owsiane z orzechami, za to bez cukru i mąki. Jeśli jednak wolimy coś słodszego, zróbmy szkocki przysmak – oatcakes – pyszne herbatniki z grubo mielonego owsa.

Zawartość witaminy PP, B6 oraz selenu i jodu sprawia, że płatki owsiane to nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy składnik codziennej diety.

Powiązane Tematy

Tematy

Zobacz wszystkie