5 białych produktów, które powinnaś jeść częściej

Często słyszymy, jak ważne jest spożywanie kolorowych produktów. Jednak ich barwa jest tylko jednym z wyznaczników składników odżywczych. Białe jedzenie może być tak korzystne dla organizmu jak żółte, zielone czy czerwone. Dowiedz się, dlaczego warto spożywać białe produkty i które wybrać.

Zdjęcie kalafiora / Shutterstock

Ten artykuł ma 4 strony:

Ziemniaki

Wiele białych warzyw zawiera składniki, których najbardziej brakuje w naszej diecie, a mianowicie magnez, potas i błonnik. Dwa ostatnie znajdziesz choćby w ziemniakach. Warzywo średniej wielkości, upieczone w skórce, dostarcza jedynie 163 kcal oraz aż 941 mg potasu i 3,6 g błonnika. Do tego, zaopatruje organizm w witaminy C i B6, a także jakościowe białko (w mniejszej ilości).

Zobacz również: 10 urodowych trików, które musisz znać

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Rodzina:

Jak wzmocnić więź z córką? Jak wybrać plecak szkolny? Wybierz wygodne i stylowe buciki dla dziecka! Co wiesz o wpływie słodyczy na organizm dziecka? Dzień Dziecka z Tematem Rzeka i Mamaville Rozpoznawanie autyzmu u dzieci Nowość - "Wakacje na medal" od Wydawnictwa Skrzat Probiotyki przy antybiotyku dla wcześniaków 5 najważniejszych etapów małżeństwa Jak bezpiecznie spędzić czas z dzieckiem na plaży? Jak wybrać dobre przedszkole? Kampania "Położna na medal" Poznaj bezpieczne kosmetyki dla niemowląt Corine de Farme BEBE Konkurs "Dziecko na medal" Co Księżna Danii robiła na warsztatach LEGO? Najnowsza linia bielizny dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią Lilla Lou Travel już jest! Odwiedź pierwszy multibrandowy pop-up store dla dzieci! Zadbaj o bezpieczeństwo dziecka w mieście! Wystawa BODIES REVEALED – teraz w Warszawie 6 rzeczy, których nie powinnaś robić po rozstaniu Jak poprawić formę na lato? Wywiad z Michalem Derlickim, trenerem personalnym Jak nauczyć dziecko samodzielności? Mama w XXI wieku