Placek po zbójnicku

Treściwe danie dla całej rodziny – większość z nas szuka takiego pomysłu co weekend. Kuchnia polska posiada wiele propozycji, jednak z czasem może okazać się, że ulubiony kotlet schabowy bądź gołąbki nie odpowiadają nam już tak bardzo. Co w związku z tym możemy zrobić? Wystarczy sięgnąć odrobinę głębiej, by znaleźć prawdziwe bogactwo różnego rodzaju przepisów. Bardzo przyjaznym naszemu budżetowi rodzinnemu pomysłem na obiad jest ten, który opiera się na ziemniakach. Te tak uwielbiane przez nas warzywa są dość łatwe i uniwersalne w przygotowaniu. Dlatego warto po nie sięgnąć, by przyrządzić pyzy, kotlety z ziemniaków, sałatkę ziemniaczaną, ziemniaki w mundurkach, ziemniaki pieczone czy placki ziemniaczane. Nie trać okazji i już teraz przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, jak zrobić pyszne placki wzbogacone o aromatyczny sos mięsny.

Placki ziemniaczane

Ziemniaki są jednym z ulubionych warzyw Polaków. Mimo tego jednak nie każdy wie,jak się robi placki ziemniaczane. Ciasto zachowujące odpowiednie proporcje jest podstawowym składnikiem decydującym o tym, czy przepis na placki po zbójnicku przypadnie do gustu naszym najbliższym. O czym trzeba pamiętać w trakcie przygotowywania masy na placki? Przede wszystkim znaczenie ma wybór ziemniaków. Znacznie lepiej jest wybrać te sypkie. Poza tym trzeba zaznaczyć, że nieco inne proporcje będzie posiadało ciasto na placek zbójnickiz młodych ziemniaków niż ze starych. W przypadku ostatnich z wymienionych konieczne będzie odciśnięcie startych ziemniaków z nadmiaru wody i dodanie nieco więcej mąki do zagęszczenia. O czym jeszcze trzeba pamiętać, realizując przepis na placki ziemniaczane? Muszą one być smażone na dość dużej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Poza tym nie należy ich smażyć na wolnym ogniu. Jak wygląda szczegółowy przepis na placek ziemniaczany po zbójnicku?

Przepis na placek po zbójnicku

Do przygotowania placków ziemniaczanych po zbójnicku będziesz potrzebowała następujących składników:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • pieprz,
  • 2 jajka,
  • 0,5 kg mięsa gulaszowego z indyka,
  • 2 papryki czerwone,
  • papryka słodka,
  • 10 dag pieczarek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Następnie usuwamy z nich nadmiar wody i do masy dodajemy startą cebulę, czosnek, mąkę i jajka. Całość dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta możemy rozpocząć smażenie placków. Oczyszczone mięso gulaszowe podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Mięso przekładamy do garnka, do którego dodajemy podsmażoną cebulę i pieczarki. Całość podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy pokrojoną na niewielkie kawałki paprykę i dusimy do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Tak przygotowany sos przyprawiamy solą, pieprzem, koncentratem i papryką słodką. Placki podajemy złożone w pół, wypełnione w środku sosem. Spód placków możemy polać niewielką ilością sosu pieczeniowego. Danie to dobrze komponuje się z sosem tzatziki oraz surówkami.

Powodzenia!

Zobacz również: 10 urodowych trików, które musisz znać

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kuchnia:

Pobierz przepis na pyszne batoniki müsli z otrębami i żurawiną Jak przygotować idealny smoothie w 8 prostych krokach? Jak przygotować jabłkowo-cynamonowe chipsy? Nowe spojrzenie na domowy hummus Pomysł na dietetycznego łososia Słodycze - zdrowe czy nie? Stwórz idealną sałatkę owocową! Poznaj przepis na owoce morza dla początkujących Ile wiemy o zdrowym żywieniu? Jak zdrowo grillować? 2 aromatyczne dania z tymiankiem "Schudnij pysznie wiosną i latem" - do wygrania w konkursie Jak stworzyć idealnego burgera w 5 prostych krokach? Co zapakować do piknikowego koszyka? Jak przygotować zupę brokułową z jogurtem greckim? Przygotuj makaron z sosem z ciecierzycy! Jak upiec wiosenne ciasto z rabarbarem? Jak przygotować wegetariańskie spaghetti carbonara? Przygotuj prosty lunch do pracy! Stwórz kolorowy sernik na Wielkanoc! 2 pomysły na szybki deser z mikrofali Jak dodać ekstrawagancji wielkanocnym daniom? Najciekawsze wielkanocne potrawy z jajek "Dieta nocna" Coroline Apovian