Kotlet po cygańsku

Stale obniżająca się temperatura sprawia, że coraz chętniej sięgamy po sycące i konkretne potrawy. Klasykiem w każdym polskim domu jest kotlet schabowy. Jest to propozycja dość prosta, lecz niezawodna i przez wielu uznawana za niezastąpioną. Najprostszym sposobem na jego urozmaicenie jest zmiana dodatków. I tak obok gotowanych ziemniaków mogą pojawić się ich smażone bądź pieczone odpowiedniki, natomiast sałatę ze śmietaną doskonale zastąpi mizeria, ogórki konserwowe bądź marynowane grzyby. Jednak również sam kotlet schabowy wcale nie musi być nudny. Niektórzy jego wielbiciele twierdzą, że przygotowanie idealnego kawałka mięsa wiąże się z dużymi umiejętnościami i doświadczeniem. Już teraz poświęć chwilę, by dowiedzieć się, co jeszcze możesz zrobić, aby schabowy był smaczniejszy. W poniższym artykule znajdziesz również informacje dotyczące tego, jak przygotować wyśmienity kotlet po cygańsku.

Idealny schabowy

Z jednej strony przygotowanie kotleta schabowego nie jest trudne, jednak jeżeli chcemy, by smakował on naprawdę dobrze, trzeba przestrzegać kilku wskazówek. Po pierwsze przygotowywanie kotleta ze schabupowinno opierać się na wyborze odpowiedniego kawałka mięsa. Schab powinien być dość chudy, jednak przede wszystkim świeży. Jeżeli mięso jest śliskie bądź posiada dziwny kolor albo zapach, koniecznie musimy zrezygnować z jego zakupu. Zupełnie inaczej smakuje również schabowy kotletwykonany ze świeżego mięsa niż ten przyrządzony z mięsa mrożonego. Kolejnym krokiem jest odpowiednie rozbicie kawałków mięsa. Tłuczek najlepiej jest owinąć folią, trzeba jednak uważać, by nie zrobić nim dziur w schabie. Następnie należy przygotować chrupiącą panierkę. Najczęściej wykonuje się ją z bułki tartej i jajka, chociaż nierzadko dodaje się do niej płatki kukurydziane, sezam bądź orzeszki włoskie. Schab powinien być smażony na dość dobrze rozgrzanym tłuszczu. Wskazówki te warto wykorzystywać nie tylko podczas przyrządzania tradycyjnego schabowego, lecz również robiąc kotlety po cygańsku. Nie czekaj i już teraz dowiedz się, jak je przygotować.

Kotlet schabowy po cygańsku

Do zrealizowania przepisu nakotlet cygański będziesz potrzebowała następujących składników:

Sposób przygotowania:

Mięso rozbijamy tak jak na tradycyjne kotlety schabowe. Następnie nacieramy je solą i pieprzem. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy, a następnie trzemy na dużych oczkach. Obraną cebulę kroimy w piórka. Połowę warzyw układamy w żaroodpornym naczyniu. Następnie kładziemy na nie kawałki mięsa i przykrywamy pozostałą porcją warzyw. Kolejnym krokiem jest dolanie do dania 1 szklanki bulionu warzywnego. Następnie wystarczy całość posypać startym żółtym serem i posmarować odrobiną majonezu. Całość pieczemy przez około 50–60 minut w temperaturze 180°C. Kotlety po cygańsku idealnie komponują się z pieczonymi ziemniaczkami, a także gotowanymi na parze warzywami.

Smacznego!

Zobacz również: 8 sposobów, aby uzdrowić Twój dom: feng-shui

Podziel się:

Przeczytaj także: