Pieczone ziemniaki - jak zrobić, by były pyszne?

Ziemniaki są nieodłącznym elementem polskiego obiadu. Najczęściej je gotujemy i zjadamy w postaci piure, czasami robimy dzieciom przyjemność i smażymy frytki. Tymczasem najzdrowiej jest ziemniaki upiec. Tak przyrządzone są po prostu pyszne. A robi się je naprawdę łatwo. Jedyny minus to dosyć długi czas pieczenia. Ale są rzeczy, na które warto czekać.

Krok 1
Bardzo dokładnie umyj ziemniaki w letniej wodzie.

Krok 2
Widelcem zrób w skórce dziurki, by para wodna mogła się wydostać na zewnątrz.

Krok 3
Osusz ziemniaki papierowym ręcznikiem.

Krok 4
Delikatnie natrzyj skórkę ziemniaka olejem. Najlepiej użyć do tego oliwy z oliwek, bo jest zdrowa.

Krok 5
Skórkę musisz też dobrze posypać solą.

Krok 6
Rozgrzej piekarnik do 250 i włóż ziemniaki na ruszt.

Krok 7
Niestety teraz musisz się uzbroić w cierpliwość i poczekać 90 minut.

Zobacz również: 7 sposobów, aby wychować szczęśliwe dziecko

Krok 8
Sprawdź widelcem czy ziemniaki są miękkie. Powinien przeniknąć aż do samego środka bez większego oporu.

Krok 9
A teraz chwila rozkoszy. Wyjmij ziemniaki, przekrój na pół, ułóż na talerzu, dodaj soli i pieprzu i jedz. Oczywiście możesz też przygotować różne dodatki. Chociażby warzywa czy rybę. Pieczone ziemniaki bedą jeszcze lepsze, jeśli dodasz do nich oregano i kminek.

 

Podziel się:

Przeczytaj także: