Jak ugotować grochówkę?

Grochówka – pyszna i pożywna. Wystarczy, że zrobiło się trochę chłodniej i już masz ochotę na trochę cięższe potrawy? Doskonała będzie zatem zupa z mięsem. Jeśli lubisz boczek, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. A twój mężczyzna-mięsożerca? Będzie zachwycony. Spraw mu przyjemność i chociaz na jeden dzień zrezygnuj z lekkich, dietetycznych dań.

Przygotuj:

  • 2 szklanki grochu
  • 1 kg kości od schabu
  • 30 dag boczku
  • 10 dag słoniny
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz
  • ziele angielskie

Krok 1
Pyszna grochówka – przepisy mówią, że powinnaś zacząć ją przygotowywać już dzień przed podaniem. Groch należy zalać wodą i pozostawić na noc.

Krok 2
Jak ugotować grochówkę? Zacznij od zalania kości 2 litrami wody. Po zagotowaniu dodaj groch, marchewkę i pietruszkę (oczywiście wcześniej musisz je pokroić w kostkę) i przyprawy. Nastaw mały ogień i gotuj pyszną zupę.

Krok 3
Grochówka wojskowa jest słynna z dużej ilości mięsa, pora więc abyś zaczęła je dodawać. Najpierw przysmaż na patelni boczek i wrzuć do zupy.

Krok 4
Teraz pora na kiełbasę, którą musisz drobno pokroić i słoninę. Przysmaż je, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj do zupy.

Krok 5
Zupa powinna się powoli gotować około godzinę. Grochówka z grochu łuskanego będzie prawie gotowa, kiedy groch zmięknie. Gdy to zauważysz dodaj, pokrojone w kostkę ziemniaki i ząbki czosnku.

Zobacz również: Sprawdzone sposoby na szybkie spalanie kalorii

Krok 6
Przypraw zupę majerankiem i zjedz ze smakiem.

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze