Przepis na żurek staropolski

Żurek staropolski to danie, które uwielbiamy od stuleci. Doskonale smakuje w chłodne, mgliste dni, kiedy jedzenie to jedyna czynność, na jaką mamy ochotę. Zupa jest pożywna, a gotując ją stworzysz niepowtarzalny nastrój domowego ciepła i radości. Czy nie tak pachniało twoje dzieciństwo?

Przygotuj:

  • 40 dag białej kiełbasy
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 20 dag wędzonej kiełbasy
  • marchewkę
  • seler
  • por
  • pół l zakwasu na żur
  • łyżka smalcu
  • śmietanę
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Krok 1
By ugotowaćżurek staropolski, musisz mieć odpowiednie warzywa. Obierz więc i pokrój seler i marchew. Następnie zalej warzywa litrem wody, dodaj białą kiełbasę, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotuj wszystko 30 minut.

Krok 2
Jak widzisz to będzie żurek z białą kiełbasą. Wyjmij ją z wody, przestudź i pokrój w plasterki.

Krok 3
Pora na wędzoną kiełbasę i boczek, pokrój je w paski i zarumień na smalcu. Po chwili dodaj posiekany por. Podsmaż go, a następnie razem z boczkiem, wędzoną kiełbasą i białą kełbasą dodaj do pysznej zupy.

Krok 4
Żurek staropolski już prawie gotowy. Pozostało ci tylko wlać zakwas, doprawić solą, pieprzem i majerankiem i gotować 15 minut. Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i zabiel śmietaną. Smacznego!

 

Zobacz również: Najlepsze i najgorsze ubrania dla każdego typu sylwetki

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze