Jak zrobić grochówkę?

Jak zrobić grochówkę? Taka popularna zupa, a jej przygotowanie wcale nie jest oczywiste. Na pewno potrzebujesz grochu, a co poz tym? Jeszcze kilka tajemniczych składników, które sprawią, że na tę zupę nie będziesz musiała zapraszać, rodzina sama przyjdzie do kuchni, zwabiona smakowitym zapachem.

Przygotuj:

  • 30 dag grochu
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • łyżkę masła
  • pół pęczka włoszczyzny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • cebulę
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżeczkę suszonego majeranku

1. Zacznij przygotowanie tej pysznej zupyod zajęcia się grochem. Musisz go moczyć w zimnej lecz przegotowanej wodzie przez 12 godzin.

2. Pierwszym tajemniczym składnikiem zupy grochowej jest boczek. Gotuj go przez godzinę razem z grochem (najlepiej w tej samej wodzie, w której moczył się groch).
 

3. Potrzebujesz teraz drugiego garnka i kolejnego ważnego składnika grochówki– włoszczyzny. Razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami gotuj ją w osolonej wodzie przez 30 minut.
 

4. Po tym czasie wyjmij włoszczyznę i pokrój ją w plasterki. Z ugotowanego boczku zrób kostkę i podsmaż go na maśle.
 

5. I znów przyszła pora na groch. Zmiksuj go połącz z wywarem iziemniakami, warzywami oraz boczkiem.
 

Zobacz również: Sprawdzone sposoby na szybkie spalanie kalorii

6. Grochówka jest już prawie zrobiona. Musisz jeszcze tylko zarumienić poszatkowaną cebulę na tłuszczu z boczku i dodać go do zupy razem z czosnkiem roztartym z solą, pieprzem oraz majerankiem. Smacznego!

 

Podziel się:

Przeczytaj także: