Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana – przepis dla tych, którzy lubią jeść dania proste i pyszne. Dodatkowym atutem tej potrawy są minimalne koszty. Ziemniaki, kapusta i kiełbasa nie kosztują przecież zbyt dużo. Czy mówiłam już, że zapiekanka jest bardzo, bardzo smaczna? Mówiłam, ale nie zaszkodzi powtórzyć. Naprawdę bardzo dobre.

Przygotuj:

  • pół kilograma ziemniaków
  • pół kilograma kiszonej kapusty
  • 20 dag kiełbasy
  • cebulę
  • jabłko
  • paprykę
  • kminek
  • pieprz
  • sól
  • mieloną paprykę
  • olej

1. Najpierw podstawowy składnik tego pysznego dania, czyli ziemniaki. Ugotuj je w mundurkach, a następnie obierz i pokrój w cienkie plastry.

2. Plastry zrób też z kiełbasy, paprykę pokrój w paseczki, cebulę w talarki, jabłko w kostkę, a kapustę rozdrobnij.

3. Podsmaż w garnku kiełbasę. Następnie dodaj cebulę i smaż razem 2 minuty. Teraz wrzuć paprykę i jabłko, a po chwili kapustę. Przypraw mieszankę solą, pieprzem i kminkiem. Smaż wszystko na wolnym ogniu przez kwadrans. Mieszaj ciągle, by nic nie przywarło do naczynia.

4. Przyszła pora na inne naczynie – żaroodporne. Wysmaruj je olejem i warstwami układaj ziemniaki i kapustę z kiełbasą. Udekoruj danie mieloną papryką.

5. Zapiekankę z ziemniaków, kiełbasy i kapusty piecz pół godziny w temperaturze 220 st.C. Smacznego!

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze