Sprawdź, czy jajko jest świeże!

Jajka można znaleźć praktycznie w każdej kuchni, pod różną postacią. Zanim przygotujemy z nich pyszne danie, leżakują na półkach. Jajka należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Zanim zabierzesz się do ich przyrządzania sprawdź, czy jeszcze są świeże. Jak to zrobić?

Świeże jajkoAby sprawdzić świeżość jaj należy zanurzyć je w garnku z wodą. Świeże jajko będzie spoczywało na dnie garnka. Rozpoznasz je również po ładnie zaznaczonym i lśniącym żółtku oraz gęstym i srpężystym białku.

Nieświeże jajkoJajko, które spędziło w lodówce blisko tygodnia po rozbiciu ma zmatowiałe żółtko, a białko rozlewające się. Po zanurzeniu w wodzie unosi się jednym końcem ku górze. Jeśli będzie to grubszy koniec, możesz jeszcze jajko spożyć po ugotowaniu lub smażeniu. W przypadku wynurzania się końca spiczastego, wyrzuć jajko. Możesz zaryzykować i je rozbić. Zapach powinien skutecznie cię odstraszyć. Jajka, które po zanurzeniu w wodzie unoszą się na powierzchni mają w środku zalążek. 
 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze