Gotowanie jajka

Zwiększają odporność i korzystnie wpływają na układ nerwowym, są budulcem mięśni i wzmacniają kości. Do tego są bogate w takie mikroelementy jak: wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez czy cynk. Słowem w diecie nie powinno ich nigdy zabraknąć. Prozaiczna sprawa ich gotowania czy obierania zapewne nigdy nie zaprzątała Wam głowy, warto jednak wiedzieć, że i na to są sprawdzone sposoby. Jak ugotować jajka?

  1. Nigdy nie gotuj jajek wyjętych wprost z lodówki. Nagła zmiana temperatury powoduje, że skorupka szybko pęka.
  2. Nie jest wskazane obieranie jajek ciepłych, bo skorupka może zejść razem z częścią białka. Najlepiej poczekać kilka minut zaburzając jajka w zimnej wodzie.
  3. Ugotowane jajko położyłaś na półeczce razem z surowymi i nie potrafisz go znaleźć? Zakręć jajkiem! To ugotowane powinno się zakręcić.
  4. Dziwi Cię zielona warstewka wokół żółtka? To wynik zbyt długiego gotowania. Do tego taki efekt skutkuje także obniżeniem wartości odżywczej jajka. Optymalny czas gotowania to maksimum 10 minut.
  5. Jeśli nie chcesz, aby jajka w czasie gotowanie pękały, dosyp do rondelka łyżkę soli
  6. Pęknięte jajko może szybko „naprawić”. Wystarczy położyć je na sitku i chwilę potrzymać nad parą (oczywiście uszkodzoną stronę w stronę pary). Spowoduje ona, że białko szybko się zetnie i zapobiegnie wylaniu się reszty jajka w czasie gotowania.

Zobacz również: Najlepsze i najgorsze ubrania dla każdego typu sylwetki

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kuchnia:

Sos do gołąbków Pobierz przepis na pyszne batoniki müsli z otrębami i żurawiną Jak przygotować idealny smoothie w 8 prostych krokach? Jak przygotować jabłkowo-cynamonowe chipsy? Kurczak po indyjsku Nowe spojrzenie na domowy hummus Pomysł na dietetycznego łososia Słodycze - zdrowe czy nie? Stwórz idealną sałatkę owocową! Poznaj przepis na owoce morza dla początkujących Ile wiemy o zdrowym żywieniu? Jak zdrowo grillować? 2 aromatyczne dania z tymiankiem "Schudnij pysznie wiosną i latem" - do wygrania w konkursie Jak stworzyć idealnego burgera w 5 prostych krokach? Co zapakować do piknikowego koszyka? Jak przygotować zupę brokułową z jogurtem greckim? Przygotuj makaron z sosem z ciecierzycy! Jak upiec wiosenne ciasto z rabarbarem? Jak przygotować wegetariańskie spaghetti carbonara? Przygotuj prosty lunch do pracy! Stwórz kolorowy sernik na Wielkanoc! 2 pomysły na szybki deser z mikrofali Jak dodać ekstrawagancji wielkanocnym daniom?