Rodzaje kiełbas

Nadchodzi Wielkanoc, a z nią także bogactwo produktów, które znajdą się w naszym świątecznym koszyczku, jak i na stole. Jednym z nich jest kiełbasa. Nie ma tu znaczenie, jaki jej typ wybierzemy. Liczy się to, że możemy ją wkomponować zarówno w dania obiadowe, jak i dodać do żurku.

Biała kiełbasa – powstała z mięsa wołowo-wieprzowego. Wyśmienicie smakuje z sosem musztardowym czy ćwikłą. Jest delikatna w smaku. Nadaje się zarówno do gotowania, jak i pieczenia. Możemy ją wykorzystać np. jako dodatek do żurku czy podawać z chrzanem.
Kiełbasa wiejska– to kiełbasa wieprzowa, lekko wędzona. Najlepiej smakuje serwowana z podsmażaną cebulką. Idealna na grilla.
Kiełbasa drobiowa – powstała z indyka lub kurczaka. Cechuje ją subtelny smak. Doskonała dla osób odchudzających się ze względu na niską wartość kaloryczną. W 10 g jest około 100 kcal.
Kiełbasa z dzika – bardzo aromatyczna, za to o wiele mniej kaloryczna niż tradycyjna kiełbasa. Nadaje się do grillowana i smażenia.
Salami – suszona kiełbasa wytwarzana z wieprzowiny lub mięsa wołowego. Popularna we Włoszech. Można ją dodawać do zapiekanek, sałatek lub na kanapki.
Która z wymienionych zagości na Twoim wielkanocnym stole tego roku?

Zobacz również: 7 sposobów, aby wychować szczęśliwe dziecko

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kuchnia:

Sos do gołąbków Pobierz przepis na pyszne batoniki müsli z otrębami i żurawiną Jak przygotować idealny smoothie w 8 prostych krokach? Jak przygotować jabłkowo-cynamonowe chipsy? Kurczak po indyjsku Nowe spojrzenie na domowy hummus Pomysł na dietetycznego łososia Słodycze - zdrowe czy nie? Stwórz idealną sałatkę owocową! Poznaj przepis na owoce morza dla początkujących Ile wiemy o zdrowym żywieniu? Jak zdrowo grillować? 2 aromatyczne dania z tymiankiem "Schudnij pysznie wiosną i latem" - do wygrania w konkursie Jak stworzyć idealnego burgera w 5 prostych krokach? Co zapakować do piknikowego koszyka? Jak przygotować zupę brokułową z jogurtem greckim? Przygotuj makaron z sosem z ciecierzycy! Jak upiec wiosenne ciasto z rabarbarem? Jak przygotować wegetariańskie spaghetti carbonara? Przygotuj prosty lunch do pracy! Stwórz kolorowy sernik na Wielkanoc! 2 pomysły na szybki deser z mikrofali Jak dodać ekstrawagancji wielkanocnym daniom?

Popularne w tym tygodniu:

Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe oraz izotoniki Galaretka Pastelowa o smaku Lychee Coctail – Wodzisław Najwyższy czas postawić na zdrowie i zadbać o planetę ZAKOCHAJ SIĘ W SMAKU NOWEJ FANTASII Z WEDLOWSKĄ CZEKOLADĄ