Sos grzybowy ze śmietaną

Zapach grzybów unoszący się w mieszkaniu budzi skojarzenia z Wigilią. Ten niezwykły aromat powinien jednak gościć w naszej kuchni jak najczęściej i jeśli nie w postaci zupy, to w formie pysznego dodatku do dań, którym możemy podkreślić smak mięsa lub zastosować do makaronu. Jak zrobić sos grzybowy?

Do jego przygotowania będziemy potrzebować mrożone grzyby, bulion rosołowy, cebulę, sos pieczeniowy, śmietanę kremówkę oraz przyprawy: sól i pieprz.
 
Przepis na sos grzybowy
Cebulkę należy zeszklić na patelni, a grzyby rozmrozić, poszatkować i także lekko podsmażyć na maśle (warto je wcześniej obgotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli). W czasie tego etapu przyrządzania potrawy, po upływie kilku minut, składniki mieszamy z bulionem i dusimy pod przykryciem, aż staną się miękkie i stworzą gęstą masę. Pod koniec smażenia dodajemy do całości sos pieczeniowy i po zdjęciu z ognia zagęszczamy śmietaną według uznania. Całość doprawiamy solą i pieprzem, i gotowe!
Tak przyrządzony sos powinien mieć kremową konsystencję (jeśli jest zbyt gęsty, można to zmienić, używając odrobiny mleka).
Taki sos grzybowyświetnie sprawdzi się do mięsa mielonego, klopsików czy bitek ziemniaczanych. Można go także dodać do zapiekanek. Przed podaniem warto potrawę udekorować natką pietruszki.
Polecam!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze