Jak zrobić cannelloni?

Pyszne mięciutkie naleśniki chyba lubi każdy. Podobnie jest z makaronem z dodatkiem wybranych składników i aromatycznym sosem. A jakby tak połączyć oba te dania i stworzyć jedno? To kulinarne zadanie jest do wykonania, jeśli tylko poznacie tajniki przygotowania pysznej włoskiej potrawy pod tajemniczą nazwą cannelloni.

Ten charakterystyczny typ makaronu w postaci grubych rurek stwarza duże pole do popisu w kwestii wybrania najbardziej odpowiadającego nam farszu. Dziś dwie propozycje, jedna dla wegetarian, druga dla osób, które bez mięsa obyć się nie mogą.
Cannelloni z mięsem
Na patelni wystarczy zeszklić cebulką i marchewkę, a następnie dodać mięso mielone. Wszystkie składniki smażymy, aż ładnie się zarumienią, a następnie do tak przyrządzonej mieszanki dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Cannelloni ze szpinakiem
Szpinak należy rozmrozić i nieco podgrzać na patelni na maśle. Następnie dodajemy jajko, czosnek, śmietanę, poszatkowane i sparzone wcześniej pomidorki, i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Kiedy danie lekko się poddusi dorzucamy ser feta lub mozzarella i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta papka.
Wybranym farszem nadziewamy makaronowe rurki i zapiekamy w piekarniku.
Proste, prawda?

Zobacz również: 8 sposobów, aby uzdrowić Twój dom: feng-shui

Podziel się:

Przeczytaj także: