Jak zrobić suszone pomidory?

Aby kuchnia nie była nudna, warto od czasu do czasu poświęcić krótką chwilę na przygotowanie przekąski, która nieco ją ożywi. Do urozmaicenia zwykłych potraw, świetnie sprawdzą się suszone pomidory. Jak je zrobić i do jakich dań sprawdzą się najlepiej? Oto odpowiedź.

Przepis na suszone pomidory

Duszone pomidory, jak i te faszerowane każdy zna. Wiadomo jednak, że suszone warzywa to zdrowa przekąska, która nie wymaga wiele nakładów pracy ani czasu. Aby ją przygotować, wystarczy pokroić pomidory w ćwiartki (warto wybierać dość spore sztuki, bo w czasie suszenia mogą one znacznie zmniejszyć swoje rozmiary), delikatne wydrążyć z nich gniazda nasienne, lekko posolić, a następnie ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Tak przygotowane warzywa wstawia się do piekarnika rozgrzanego do temperatury 90 stopni. Chodzi o to, aby pomidory nie upiekły się, a jedynie odparowały nadmiar płynu. Czas ich suszenia się jest jednak dość długi, więc warto uzbroić się w cierpliwość, co jakiś czas doglądając efektów całego procesu. Kiedy będą już gotowe, ich skórka stanie się pomarszczona. Nie powinny one być jednak nadmiernie suche. Mimo odparowania wody muszą pozostać dość elastyczne. Tak przyrządzone pomidory po wyjęciu z piekarnika pozostawia się do wystygnięcia, a następnie umieszcza w dokładnie wyparzonych wcześniej słoikach. Nie należy jednak nimi napełniać całego naczynia, bo do warzyw tych dojdą jeszcze inne składniki. Można więc do nich dodać kilka ząbków czosnku, tymianek, suszoną bazylię, a nawet papryczki chili. Aby nieco wyostrzyć smak, można także wlać odrobinę octu winnego, natomiast by wydobyć z nich świeżość, poleca się dodanie do kompozycji składników skórki z cytryny. Tak przygotowaną mieszankę zalewa się gorącą oliwą lub olejem roślinnym podgrzanym wcześniej w rondelku. Na koniec całość doprawia się solą, dokładnie zakręca słoiki i ustawia je do góry dnem. Suszone pomidory w zalewie będą gotowe do spożycia już po dwóch tygodniach.

Jak można zastosować w kuchni suszone pomidory?

Potraw, jakie można przyrządzić na bazie suszonych pomidorów jest bardzo wiele. Ich niewątpliwe walory smakowe sprawiają, że rozpieszczają one podniebienie nawet, jeżeli są położone jedynie na kanapki z masłem. W takim zestawieniu nic nie psuje ich smaku, więc można się delektować taką przekąską do woli. Równie świetnie sprawdzają się one jako składnik nadzienia mięsa. Chcąc zaskoczyć gości można więc wykorzystać je jako farsz do kurczaka czy indyka wydrążając w filecie kieszonkę i umieszczając tam warzywa. Mięso można doprawić solą, pieprzem i zapiekać wraz z położonym na nim plasterkiem sera żółtego. Smak ożywi w tym przypadku przyprawa oregano. Innym rozwiązaniem kulinarnym może być również sałatka z suszonych pomidorów. Aby ją przygotować, można wykorzystać takie składniki jak: sałata lodowa, ogórki kiszone oraz krewetki. Aby wydobyć z niej większą głębię smaku można również dodać ząbek czosnku. Całość warto urozmaicić sosem majonezowym lub koperkowo-ziołowym i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do takiej zdrowej przekąski dobrym dopełnieniem będą grzanki czosnkowe, które podkreślą jej wyborny smak.

Zobacz również: Sprawdzone sposoby na szybkie spalanie kalorii

Podziel się:

Przeczytaj także: