Sposoby na zgagę

Chyba większość z nas zna to nieprzyjemne uczucie pieczenia w żołądku lub przełyku. Zgaga, czyli choroba refluksowa (refluks przełykowy), pojawia się na skutek niewłaściwej diety. Poza piekącym bólem w klatce piersiowej, dochodzi do odbijania. W ustach pojawia się też kwaśno-gorzki sok żołądkowy. Objawy zgagi nie należą do przyjemnych. Warto więc znać sposoby na zgagę (również domowe sposoby na zgagę), dzięki którym można będzie zapobiegać jej występowaniu lub przeciwdziałać istniejącym objawom.

Domowe sposoby na zgagę

Nieprzyjemne objawy zgagi można załagodzić za pomocą kuracji ziołowych. Śluz roślinny tworzy ochronną warstwę na błonie śluzowej żołądka, dzięki czemu neutralizowane zostaje szkodliwe działanie nadmiaru kwasów. Najczęściej polecanym ziołem na żołądek jest kwiat lipy. Żeby przyrządzić napar z lipy, należy wsypać jedną łyżkę ziół do szklanki i zalać je do pełna wrzącą wodą. Szklankę trzeba przykryć i poczekać kilka minut, aż napar naciągnie. Po chwili zioła powinny być gotowe. Ciepły napar należy pić trzy razy dziennie przed jedzeniem.

Osobom lubiącym nowinki z medycyny naturalnej z pewnością przypadnie do gustu inny sposób na zgagę. Wystarczy 2–3 razy dziennie wypić filiżankę (lub pół szklanki) soku z surowych ziemniaków. Kiedy objawy zgagi stają się wyjątkowo dokuczliwe, można sięgnąć po stary i wypróbowany sposób. Na pieczenie w żołądku pomocne będzie wypicie szklanki ciepłej wody z 1 łyżeczką miodu i 1 łyżeczką octu jabłkowego. W leczeniu zgagi duże znaczenie ma siemię lniane. Żeby przygotować odpowiedni wywar, należy wsypać łyżkę siemienia do garnuszka, zalać pół szklanką wody i zagotować. Garnuszek odstawić na noc. Rano trzeba garnuszek postawić na gaz i podgrzać, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Napój z siemienia lnianego trzeba koniecznie pić przed jedzeniem. Kuracja powinna trwać siedem dni.

Leczenie zgagi można przeprowadzić też za pomocą ziaren jałowca. Ziarna należy codziennie żuć. Zacząć trzeba od trzech ziaren i codziennie dokładać po jednym, aż dojdzie się do ośmiu. Następnie należy dalej żuć ziarna, ale ich ilość należy codziennie o jedno zmniejszać, aż do trzech. Jeśli w spiżarce przechowywana jest nalewka orzechowa, podczas zgagi może pomóc. Wystarczy wypijać po jednym kieliszku nalewki przez trzy wieczory.

Dieta na zgagę

Żeby skutecznie unikać zgagi, należy poznać przyczyny jej powstawania. Do czynników wywołujących refluks żołądka należą:

  • przejadanie się,
  • jedzenie tłustych potraw,
  • spożywanie potraw przyprawionych na ostro,
  • jedzenie dużej ilości węglowodanów.

Zjedzony pokarm trafia przez przełyk do żołądka, a tam jest poddawany obróbce za pomocą silnych kwasów trawiących. Po zakończeniu tego procesu, przerobiona treść żołądkowa powinna przemieścić się do jelit. W wypadku, gdy żołądek jest przepełniony lub gdy zwieracz przełyku nie działa poprawnie, treść żołądka cofa się. Wówczas pojawia się pieczenie w przełyku, w okolicy mostka.

Ponieważ najczęstszym powodem zgagi jest zła dieta, należy zamienić ją na zdrowe nawyki żywieniowe. Czego nie powinna zawierać dieta na zgagę? Produktów tłustych, ostrych, kawy, alkoholu, czekolady, napojów gazowanych, cebuli, soku pomidorowego i soków cytrusowych. Kawa i alkohol zwiększają produkcję kwasów. Kwasowość żołądka zwiększają też sok pomidorowy i soki cytrusowe. Czekolada i cebula rozluźniają zwieracz przełyku. Natomiast napoje gazowane zaburzają właściwe trawienie.

Zobacz również: Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem

Podziel się:

Przeczytaj także: