Ryba w sosie śmietanowym

Po karnawale i zabawie przyszedł czas odpoczynku dla naszego żołądka. I chociaż we wspomnieniach żywy jest jeszcze tłusty czwartek, to jednak na czas postu trzeba zapomnieć o istnieniu puszystych pączków, wyśmienitych faworków i cieszących nie tylko podniebienie, ale i oczy ciast. Nie pozostaje nam zatem nic innego jak zgodnie z tradycją wywrócić na jakiś czas swoje menu do góry nogami i dać chwilę odpoczynku naszemu żołądkowi, co niewątpliwie pozwoli mu znieść nasze wielkanocne zachcianki. I chociaż jedzenie przez kilkadziesiąt dni chleba z wodą jest dziś raczej niemożliwe, to jednak istnieje zestaw produktów i potrawy, po które z chęcią sięgamy w czasie poszczenia. Wskazać tu trzeba przede wszystkim ryby, które nierzadko zastępują nam ulubiony drób bądź mięso wieprzowe, z których potrafimy przygotować wiele ciekawych i smacznych dań. Problem w tym, że nawet będąc w posiadaniu pięknego okazu ryby, nie bardzo wiemy, co można z niej przygotować. Część przepisów, jak ryba po grecku albo śledzie po żydowsku, to raczej dobry pomysł na przystawki albo zimne przekąski niż sycący obiad. Jeżeli chcesz zatem zaserwować swoim bliskim smaczne danie główne z ryby, powinnaś zdecydować się na zrobienie ryby w sosie śmietanowym.

Filety rybne

Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego często wolimy zrezygnować z jedzenia ryby? Otóż wydaje się, że wskazać tu można kilka powodów takiej sytuacji. Z jednej strony mamy do czynienia z trudnościami związanymi z przygotowaniem rybiego mięsa do gotowania. Nie każda z nas potrafi bowiem umiejętnie oskrobać rybę i wyjąć z niej wnętrzności. Obok tego w jedzeniu ryb często przeszkadzają nam ości, co blokuje nas zwłaszcza przed podawaniem ich dzieciom. Idealnym rozwiązaniem obu wskazanych problemów są filety rybne. Kupując je, możemy przygotować na ich podstawie obiad tak szybko jak wówczas, gdy przyrządzamy pierś z kurczaka. Co więcej, kupiona w tej postaci ryba daje nam sporo możliwości popisania się wyobraźnią kulinarną, ponieważfilety rybnemożemy usmażyć, zapiec albo ugotować na parze, wzbogacając ich smak poprzez zrobienie panierki, dodanie warzyw, owoców, makaronu albo ryżu. Jednym z prostszych, a zarazem smacznych pomysłów na dania z filetów rybnych jest ryba w śmietanie. Wykonanie przepisu na rybę w sosie śmietanowymnie pochłonie nam dużo czasu i być może sprawi, że znacznie częściej będziesz sięgała po to niezwykle zdrowe mięso. Daj sobie szansę i zobacz, jak zrobić rybę zapiekaną w sosie śmietanowym.

Przepis na rybę w sosie śmietanowym

Do przygotowania ryby w sosie śmietanowym będziesz potrzebowała:

  • 4 filetów z ryby morskiej,
  • 250 ml śmietany,
  • świeżego kopru,
  • mąki,
  • 2 ząbków czosnku,
  • 1 ogórka konserwowego,
  • soli,
  • pieprzu.

Filety rybne osączamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy na niej obtoczone w bułce filety. Kiedy ryba zarumieni się z dwóch stron, zdejmujemy ją i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Śmietanę należy wymieszać z połową szklanki wody i dodać do niej dużą ilość kopru, a także dwa rozgniecione ząbki czosnku. Następnie tak przygotowanym sosem zalewamy filety rybne i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 15–20 minut. Po wyjęciu ryby dekorujemy ją drobno pokrojonym ogórkiem konserwowym, który nada potrawie wyrazistość.

Smacznego!

Zobacz również: 8 sposobów, aby uzdrowić Twój dom: feng-shui

Podziel się:

Przeczytaj także: