Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe oraz izotoniki

Woda jest bezsprzecznie najważniejszym składnikiem organizmu człowieka. Bez niej niemożliwe jest jego prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego nie dziwi nikogo fakt, że zalecenia mówią o tym, żeby średnio spożywać około 2,5 litra płynów na dobę. A co jeśli ktoś nie lubi wody? Czym można ją zastąpić lub jak wzbogacić, aby nadal stanowiła zdrową formę nawodnienia organizmu? Jaką latem, a jaką zimą, wiosną czy jesienią? O tym w najnowszej książce „Zdrowe wody” opowiada Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, uznany specjalista ds. żywienia i dietetyk.

Czy wiesz, że ludzki organizm aż w 60% składa się z wody i nie może prawidłowo funkcjonować bez odpowiedniego jej spożycia?

Woda w naszym ciele odpowiedzialna jest za transport, rozpuszczanie i wchłanianie substancji odżywczych, jakie dostarczamy sobie wraz z pożywieniem, zapewnia prawidłowy przebieg procesów trawienia, usuwa toksyny, reguluje temperaturę ciała, umożliwia prawidłową ruchliwość stawów, uczestniczy w procesach przemiany materii, pełni też funkcje ochronne dla narządów wewnętrznych, mózgu i rdzenia kręgowego. Nic w naszych organizmach nie będzie funkcjonować prawidłowo, jeżeli nie zatroszczymy się o ich prawidłowe nawodnienie.

Zdając sobie sprawę z niepodważalnej roli, jaką pełni woda w naszej codziennej diecie, Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, uznana specjalistka ds. żywienia i dietetyczka, postanowiła zadbać o wszystkich tych, którzy z różnych względów za czystą wodą nie przepadają, co przekłada się czasem na zbyt małe, w stosunku do zapotrzebowania spożycie. Dla tych, którzy szukają innych sposobów dla zagwarantowania sobie utrzymania odpowiedniego poziomu płynów w organizmie i stworzyła niezwykłą książkę o zdrowych wodach smakowych na cztery pory roku. Wzbogacenie wody o smak owoców cytrusowych, polskich warzyw czy ziół o zaskakujących – zarówno smakach, jak i właściwościach – jest więc odpowiedzią na rozterki wszystkich tych, którzy poszukiwali napojów nawadniających, smacznych i dodatkowo stymulujących i wzmacniających procesy zachodzące w organizmie.

Książka „Zdrowe wody” została podzielona na rozdziały zgodnie z porami roku. Koncepcja tego podziału oparta jest na założeniu, iż podczas każdej z pór roku poszukujemy odmiennych inspiracji, wyzwań, ale też i innych właściwości napojów, które spożywamy. W rozdziale wiosennym zamieszczone zostały, zatem receptury zimnych wód smakowych energetyzujących oraz o właściwościach oczyszczających, rozdział letni poświęcony jest zimnym wodom intensywnie nawilżającym i odprężającym, a jesienna i zimowa część książki zagospodarowane zostały naparami uodparniającymi, kojącymi, rozgrzewającymi i wspomagającymi pracę układu trawiennego.

Wszystkie wody smakowe i napary z powodzeniem można spożywać według własnego uznania, kierując się indywidualnymi potrzebami, nastrojem czy chwilowym kaprysem, nie będąc przywiązanym li i jedynie do pogody za oknem.

Zobacz również: Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem

W ostatnim rozdziale znalazło się 10 przepisów na domowe napoje izotoniczne, które są niezbędne do uzupełniania płynów w organizmie przy wytężonym wysiłku fizycznym, dlatego ten rozdział polecamy w sposób szczególny osobom, które rekreacyjne spędzanie wolnego czasu zamieniły na intensywny, niemalże profesjonalny trening sportowy.

O autorce:
Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska — specjalistka ds. żywienia i dyplomowana dietetyczka. Od ponad 10 lat udziela porad dietetycznych. Właścicielka Poradni Dietetycznej „hälsa”, blogerka kulinarna i propagatorka zdrowego, a jednocześnie smacznego jedzenia. Szerokiej publiczności znana ze swojego autorskiego programu telewizyjnego „Pożegnanie z wagą”, w którym przez trzy sezony radziła jak zrzucić zbędne kilogramy, pokazywała sposoby na przygotowanie dietetycznych potraw oraz zachęcała do aktywności fizycznej.

Zdrowe wody

Premiera: 14.06.2017 r.
Kategoria: Kulinaria
Liczba stron: 240
Format: 165 x 220 mm
Sugerowana cena: 39,90 zł

Książka dostępna na stronie www.ksiegarnia.zwierciadlo.pl i w dobrych księgarniach na terenie całej Polski.

Informacja prasowa

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kuchnia:

Lindt Excellence 85% Cacao – wyrafinowany walentynkowy prezent dla kogoś bliskiego Zadbaj o jakość zimowych posiłków. Dowiedz się, jakie dania powinny znaleźć się na Twoim stole o tej porze roku Pasztety warzywne Wodzisław Zupy krem Wodzisław – aksamitna porcja warzyw Sernik na zimno z galaretką – Wodzisław Torcik wiśniowy z chrupiącym spodem bez pieczenia – Wodzisław Galaretka Niebieska – Wodzisław Lista wigilijnych zakupów – sprawdź, czy pomyślałeś o wszystkim Galaretki Wodzisław Ciasto z czekoladą i błonnikiem – Wodzisław Pasztety warzywne Wodzisław Czekolady Lindt Pyszny, zdrowy obiad w 3 minuty? Teraz to możliwe! Podziel się radością razem z Wawelem biorąc udział w akcji "Z miłości do radości" Składniki do karpatki – Wodzisław Galaretka Pastelowa o smaku Pinacolada – Wodzisław 6 najlepszych pomysłów na śniadanie "IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić" - recenzja Pesso Makaron Pszenny Wodzisław Galaretka Pastelowa o smaku Lychee Coctail – Wodzisław Pesso Makaron Pszenno-Gryczany Wodzisław Galaretka Pastelowa o smaku Blue Ocean – Wodzisław Pesso – jedyny na rynku makaron bez gotowania Wodzisław Wiosenna eksplozja radości

Popularne w tym tygodniu:

Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe oraz izotoniki Galaretka Pastelowa o smaku Lychee Coctail – Wodzisław Najwyższy czas postawić na zdrowie i zadbać o planetę ZAKOCHAJ SIĘ W SMAKU NOWEJ FANTASII Z WEDLOWSKĄ CZEKOLADĄ