Składniki do karpatki – Wodzisław

Niektórzy twierdzą, że ciasta z kremem to słabość, którą mieli tylko jako dzieci. Tymczasem doświadczenie uczy, że słowo „karpatka” podnosi puls nie tylko najmłodszym, ale też poważnym głowom rodziny i ich wciąż będącym na diecie partnerkom. To ciasto równocześnie lekkie i treściwe, wytrawne w smaku, ale i słodkie – jednym słowem: ideał. Żeby je zrobić, trzeba poświęcić sporo czasu. Na szczęście z pomocą przychodzą produkty, dzięki którym gotowe składniki ciasta mamy pod ręką zamknięte w jednym pudełku. Możemy po nie sięgnąć, kiedy tylko górę weźmie nasza dziecięca natura...

Składniki do karpatki to produkt z serii „Ciasto w mig” marki Wodzisław. W jednym pudełku znajdziemy dwie torebki: jedną z gotową mieszanką do przygotowania ciasta, drugą – do stworzenia pysznego kremu. Trudno będzie teraz znaleźć wymówkę, jeżeli przyjdzie nam ochota na coś pysznego, kiedy w lodówce pustki. Bo właściwie wszystkie składniki mamy w pudełku. Potrzebne będą dodatkowo tylko masło albo margaryna, 3 szklanki mleka i 4 jajka, czyli składniki, których nie brakuje zwykle nawet w kuchni singla płci męskiej. Pyszne ciasto powstaje dosłownie w mig.

Jak je zrobić? Zagotowujemy wodę z masłem albo margaryną i wsypujemy mieszankę do przygotowania ciasta. Cały czas gotujemy, mieszając, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Studzimy masę. Do wystudzonej wbijamy kolejno 4 jajka i miksujemy robotem. Dzielimy ciasto na dwie części i rozsmarowujemy każdą z nich łyżką na wysmarowanej tłuszczem formie.

Pieczemy każdą część ciasta w 200 stopniach przez 35 minut. Krem przygotowujemy podobnie jak budyń: w odlanym mleku mieszamy zawartość drugiej torebki z pudełka, a resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy rozprowadzony krem w mleku i zagotowujemy. Studzimy, a potem dodajemy go stopniowo do miękkiego masła albo margaryny i miksujemy, żeby uzyskać gładką masę. Pozostaje już tylko rozsmarować krem na jednej części upieczonego ciasta i przykryć drugą. I zadbać o swoją porcję, bo z pewnością będzie znikać błyskawicznie.

Wartość odżywcza po przyrządzeniu według przepisu (przeciętnie): 100 g – 1325 kJ/318 kcal, porcja (56 g) – 742 kJ/178 kcal

Opakowanie: 340 g zawiera:

  • 140 g mieszanki do przygotowania ciasta,
  • 200 g mieszanki do kremu o smaku waniliowo-śmietankowym

Cena: ok. 5,50 zł

Zobacz również: Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kuchnia:

Galaretka Pastelowa o smaku Pinacolada – Wodzisław 6 najlepszych pomysłów na śniadanie "IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić" - recenzja Pesso Makaron Pszenny Wodzisław Galaretka Pastelowa o smaku Lychee Coctail – Wodzisław Pesso Makaron Pszenno-Gryczany Wodzisław Galaretka Pastelowa o smaku Blue Ocean – Wodzisław Pesso – jedyny na rynku makaron bez gotowania Wodzisław Wiosenna eksplozja radości Wielkanocne inspiracje od Lindt Nowe Werther’s Original Creamy Filling i pyszny świat karmelu Odchudzasz się? Zjedz sushi! Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik Gąska na staropolskim stole Gęsia pierś na sałatce z rukoli i kiełków rzodkiewki Pierś gęsia na bananach i pomarańczach Gęsina – najlepsza wśród drobiu? O wyższości gęsiny nad innymi rodzajami mięs Gulasz z gęsi – również dla dbających o linię Jak zrobić omlet? „Zanurz się w morzu pyszności” – kilka słów o książce Pauliny Krajewskiej „Delicje i łakocie” Recenzja książki „Domowe wypieki” Joanny Niedobeckiej „Kulinarne podróże po Chorwacji” – recenzja Sok – bogactwo witamin i substancji odżywczych 5 porcji zdrowia – rola warzyw, owoców i soków w prawidłowym odżywianiu dziecka. Podsumowanie debaty