Pesso Makaron Pszenno-Gryczany Wodzisław

Doskonale wiemy, że kasze są bardzo zdrowe i pożywne, a na dodatek smaczne. Jednak proces ich przygotowywania (nawet jeżeli są w torebkach) niektórym wydaje się zbyt pracochłonny. Podobnie rzecz się ma z makaronem. Jest pyszny, ale trudno zapomnieć o rytuale jego przygotowania, który wymaga zagotowania garnka wody, a potem trwania przy nim w oczekiwaniu na jedyny, właściwy moment odcedzenia. Jeżeli to wszystko napawa nas przerażeniem, ale nie chcemy też sięgać po tzw. chińskie zupki, wybierzmy Pesso Makaron Pszenno-Gryczany firmy Wodzisław. Nie musimy go gotować – wystarczy zalać wodą i mamy gotową bazę do zdrowego, pełnowartościowego posiłku.

Pesso Makaron Pszenno-Gryczany to danie, które nie wymaga gotowania, ale w przeciwieństwie do innych produktów tego typu – jest lekkostrawny i dba o nasz żołądek. Dzięki specjalnej technologii, opracowanej przez polskich naukowców, powstaje wyłącznie ze składników zbożowych, bez dodatku środków spulchniających, stabilizatorów i emulgatorów. W składzie znaleźć można tylko mąkę pszenną i kaszkę gryczaną, ze szczyptą soli. Jedna porcja (45 g) dostarcza 166 kcal, a 100 g – 369 kcal.

Do jego przygotowania wystarczy woda (gorąca albo w temperaturze pokojowej, a nawet zimna) do zalania porcji potrawy. Po chwili mamy już gotowy makaron, który świetnie zastąpi ten tradycyjny, ale też sprawdzi się w wielu innych rolach: można go podać zamiast ryżu albo ziemniaków, w duecie z mięsem, rybą, warzywami oraz serem. Z powodzeniem zastępuje kaszę gryczaną, doskonale komponuje się z pieczarkami, cebulką, pietruszką i innymi warzywami. Ma bardzo delikatny, gryczany smak i dlatego będzie idealną bazą do naszych kulinarnych kompozycji.

Jest lekkostrawny – bez dodatku tłuszczu (makaron jest wytwarzany bez smażenia), jajek, cukru, chemicznych ulepszaczy smaku oraz cholesterolu. Jako produkt zbożowy jest za to skarbnicą naturalnego, roślinnego błonnika, który sprawia, że szybciej jesteśmy w stanie nasycić głód. Zawiera też węglowodany złożone, witaminy oraz sole mineralne.

Sposób przygotowania:

  1. Na gorąco – porcję Pesso zalać taką samą ilością gorącej wody (na przykład 1 szklanka Pesso + jedna szklanka wody; 1 szklanka Pesso to około 2–3 porcje), następnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na ok. 2 minuty, ponownie wymieszać i odczekać jeszcze 3 minuty.
  2. Na zimno – porcję Pesso zalać taką samą ilością zimnej wody, następnie wymieszać. Po około 10 minutach ponownie wymieszać i odczekać jeszcze 15 minut.

Opakowanie: 180 g (w środku książeczka z przepisami)
Cena: ok. 4,50 zł

Zobacz również: Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kuchnia:

Galaretka Pastelowa o smaku Blue Ocean – Wodzisław Pesso – jedyny na rynku makaron bez gotowania Wodzisław Wiosenna eksplozja radości Wielkanocne inspiracje od Lindt Nowe Werther’s Original Creamy Filling i pyszny świat karmelu Odchudzasz się? Zjedz sushi! Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik Gąska na staropolskim stole Gęsia pierś na sałatce z rukoli i kiełków rzodkiewki Pierś gęsia na bananach i pomarańczach Gęsina – najlepsza wśród drobiu? O wyższości gęsiny nad innymi rodzajami mięs Gulasz z gęsi – również dla dbających o linię Jak zrobić omlet? „Zanurz się w morzu pyszności” – kilka słów o książce Pauliny Krajewskiej „Delicje i łakocie” Recenzja książki „Domowe wypieki” Joanny Niedobeckiej „Kulinarne podróże po Chorwacji” – recenzja Sok – bogactwo witamin i substancji odżywczych 5 porcji zdrowia – rola warzyw, owoców i soków w prawidłowym odżywianiu dziecka. Podsumowanie debaty Co to znaczy porcja warzyw lub owoców? Prawidłowe odżywianie dziecka w wieku przedszkolnym i szkolnym – na co zwrócić uwagę? W świecie luksusu i subtelnej koronki Poczuj nowy smak kawy w letnie, ciepłe dni dzięki wyjątkowym ekspresom Nivona CafeRomatica Pyszna nowość - chleb kanapkowo-tostowy Wyjątkowo wydajne i łagodne dla dłoni balsamy do mycia naczyń