Zgaga

Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Objawy zgagi

Zgaga objawia się piekący bólem w klatce piersiowej, bardzo podobnym do bólu występującego przy chorobach serca. Pojawia się po jedzeniu. Zgadze sprzyja pozycja leżąca. Towarzyszy jej zarzucanie do jamy ustnej soku żołądkowego.

Przyczyną zgagi może być osłabienie mięśnia zwieracza wpustu, czyli tam gdzie żołądek łączy się z przełykiem. W normalnym przypadku mięsień po przejściu pokarmu do żołądka kurczy się i zapobiega wracaniu się treści żołądkowej. U chorego zwiotczenie zwieracza umożliwia cofanie się kwasu i treści żołądkowej.

Jeśli zgaga utrzymuje się przez długi okres czasu to dolny odcinek przełyku ulega stanowi zapalnemu. Lekarz zazwyczaj zleca zrobienie zdjęcia rentgenowskiego przełyku z kontrastem lub gastroskopię.

Leczenie zgagi

Pomocne są tu środki zobojętniające sok żołądkowy lub hamujące jego wydzielanie. W leczeniu zgagi mogą być pomocne również leki homeopatyczne. Z domowych środków można polecić:

  • picie po każdym posiłku ½ szklanki soku z surowych ziemniaków rozcieńczonego do połowy wodą;

Najważniejsze jest jednak zapobieganie. Należy pamiętać o tym, aby posiłki były regularne. Jemy często, ale małe porcje. Powinno się unikać tłustych i pikantnych potraw. Osoby, u których zgaga jest bardzo uciążliwa powinny spać na kilku poduszkach. Najlepiej jest nie jeść na kilka godzin przed snem.

Zobacz również: Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA

Musisz je poznać!



Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowie:

Czy zdrowe jedzenie może nas zniszczyć? Kurzajki Opryszczka pospolita Grypa Co przyspiesza metabolizm? Błonnik Soczewki kontaktowe Rak skóry Leczenie kaca Woda na zdrowie Samokontrola piersi Dieta paleo Ćwiczenia na plecy Płaski brzuch Higiena intymna Higiena podczas miesiączki Potliwość stóp Masaż sposobem na życie i sukces Ćwiczenia na ramiona i ręce Dlaczego warto jeść truskawki? 10 powodów, dla których warto jeść jabłko każdego dnia Poznaj korzyści z jedzenia marchewki Korzyści z jedzenia ogórków Dlaczego warto jeść kiwi?