Dlaczego warto jeść truskawki?

10. Zwiększają odporność organizmu
                                                    10. Zwiększają odporność organizmu
                                                                                                            Truskawki stanowią bogate źródło witaminy C, która wspomaga odporność organizmu i zapobiega powstawaniu infekcji. Wystarczy zaledwie jedna filiżanka tych owoców, aby uzyskać 100% zapotrzebowanie na tę witaminę.
Zdjęcie autorstwa kheinz46 / CC BY

10. Zwiększają odporność organizmu

10. Zwiększają odporność organizmu
Truskawki stanowią bogate źródło witaminy C, która wspomaga odporność organizmu i zapobiega powstawaniu infekcji. Wystarczy zaledwie jedna filiżanka tych owoców, aby uzyskać 100% zapotrzebowanie na tę witaminę.

9. Korzystnie działają na kości
                                                    9. Korzystnie działają na kości
                                                                                                            W truskawkach znajdują się mangan i potas  – składniki, które wzmacniają kości i zapewniają im prawidłowy rozwój. Z tego względu stanowią one ważny element diety dziecka. Poza tym, owoce te powinny być również regularnie spożywane przez dorosłych, gdyż zapobiegają związanej z wiekiem osteoporozie.
Zdjęcie autorstwa White77 / CC BY

9. Korzystnie działają na kości

9. Korzystnie działają na kości
W truskawkach znajdują się mangan i potas – składniki, które wzmacniają kości i zapewniają im prawidłowy rozwój. Z tego względu stanowią one ważny element diety dziecka. Poza tym, owoce te powinny być również regularnie spożywane przez dorosłych, gdyż zapobiegają związanej z wiekiem osteoporozie.

8. Zapobiegają wypadaniu włosów
                                                    8. Zapobiegają wypadaniu włosów
                                                                                                            Zawarte w truskawkach witaminy z grupy B zapobiegają nadmiernemu wypadaniu włosów. Co więcej, obecne w ich składzie pierwiastki, takie jak miedź i magnez, chronią skórę głowy przed wystąpieniem łupieżu.
Zdjęcie autorstwa jaffa720 / CC BY

8. Zapobiegają wypadaniu włosów

8. Zapobiegają wypadaniu włosów
Zawarte w truskawkach witaminy z grupy B zapobiegają nadmiernemu wypadaniu włosów. Co więcej, obecne w ich składzie pierwiastki, takie jak miedź i magnez, chronią skórę głowy przed wystąpieniem łupieżu.

7. Zapobiegają chorobom serca
                                                    7. Zapobiegają chorobom serca
                                                                                                            W truskawkach zawarte są flawonoidy – silne przeciwutleniacze, które ograniczają miażdżycotwórcze działanie złego cholesterolu. Ponadto, wzmacniają one system sercowo-naczyniowy i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

7. Zapobiegają chorobom serca

7. Zapobiegają chorobom serca
W truskawkach zawarte są flawonoidy – silne przeciwutleniacze, które ograniczają miażdżycotwórcze działanie złego cholesterolu. Ponadto, wzmacniają one system sercowo-naczyniowy i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.

6. Zapobiegają zaparciomZawarty w truskawkach błonnik zapobiega zaparciom i wspomaga oczyszczanie jelit z toksyn. Warto również wiedzieć, że składnik ten ogranicza wchłanianie w układzie pokarmowym tłuszczów dostarczanych do organizmu wraz z pożywieniem.
Zdjęcie autorstwa AllAnd / CC BY

6. Zapobiegają zaparciom
Zawarty w truskawkach błonnik zapobiega zaparciom i wspomaga oczyszczanie jelit z toksyn. Warto również wiedzieć, że składnik ten ogranicza wchłanianie w układzie pokarmowym tłuszczów dostarczanych do organizmu wraz z pożywieniem.

5. Zmniejszają ryzyko wystąpienia raka
                                                    5. Zmniejszają ryzyko wystąpienia raka
                                                                                                            Większość owoców i warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Jest to związane z pozytywnym wpływem na organizm silnych  zawartych w ich składzie przeciwutleniaczy, które zapobiegają niekontrolowanemu namnażaniu się komórek – ma to miejsce przy tworzeniu się komórek rakowych.
Zdjęcie kobiety / Shutterstock

5. Zmniejszają ryzyko wystąpienia raka

5. Zmniejszają ryzyko wystąpienia raka
Większość owoców i warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Jest to związane z pozytywnym wpływem na organizm silnych zawartych w ich składzie przeciwutleniaczy, które zapobiegają niekontrolowanemu namnażaniu się komórek – ma to miejsce przy tworzeniu się komórek rakowych.

Zobacz również: 10 urodowych trików, które musisz znać

4. Zapobiegają powikłaniom przy cukrzycy
                                                    4. Zapobiegają powikłaniom przy cukrzycy
                                                                                                            Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie truskawek może uchronić  cukrzyka przed powikłaniami, takimi jak stopa cukrzycowa czy utrudnione gojenie się ran. Wystarczy każdego dnia spożyć garść tych owoców.
Zdjęcie autorstwa KleeKarl / CC BY

4. Zapobiegają powikłaniom przy cukrzycy

4. Zapobiegają powikłaniom przy cukrzycy
Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie truskawek może uchronić cukrzyka przed powikłaniami, takimi jak stopa cukrzycowa czy utrudnione gojenie się ran. Wystarczy każdego dnia spożyć garść tych owoców.

3. Wspomagają odchudzanie
                                                    3. Wspomagają odchudzanie
                                                                                                            Truskawki to niskokaloryczne owoce, które szybko zapewniają uczucie sytości ze względu na zawarty w nich błonnik. Poza tym, znajdująca się w ich składzie witamina C przyśpiesza metabolizm, a tym samym wspomaga procesy redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Zdjęcie autorstwa Anelka / CC BY

3. Wspomagają odchudzanie

3. Wspomagają odchudzanie
Truskawki to niskokaloryczne owoce, które szybko zapewniają uczucie sytości ze względu na zawarty w nich błonnik. Poza tym, znajdująca się w ich składzie witamina C przyśpiesza metabolizm, a tym samym wspomaga procesy redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej.

2. Korzystnie działają na płód
                                                    2. Korzystnie działają na płód
                                                                                                            W truskawkach zawarty jest kwas foliowy – składnik niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Poza tym, truskawki zawierają również inne witaminy, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – A, C oraz E.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

2. Korzystnie działają na płód

2. Korzystnie działają na płód
W truskawkach zawarty jest kwas foliowy – składnik niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Poza tym, truskawki zawierają również inne witaminy, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – A, C oraz E.

1. Mają zbawienny wpływ na skórę
                                                    1. Mają zbawienny wpływ na skórę
                                                                                                            Na skutek działania czynników zewnętrznych, takich jak promieniowanie słoneczne  czy zanieczyszczenia powietrza, dochodzi do tworzenia się wolnych rodników. Związki te wywierają niekorzystny wpływ na naszą skórę, przyśpieszając procesy jej starzenia. Zawarte w truskawkach przeciwutleniacze zapobiegają reakcjom rodnikowym, a tym samym chronią skórę przed uszkodzeniami komórek.
Zdjęcie autorstwa puderundpinsel / CC BY

1. Mają zbawienny wpływ na skórę

1. Mają zbawienny wpływ na skórę
Na skutek działania czynników zewnętrznych, takich jak promieniowanie słoneczne czy zanieczyszczenia powietrza, dochodzi do tworzenia się wolnych rodników. Związki te wywierają niekorzystny wpływ na naszą skórę, przyśpieszając procesy jej starzenia. Zawarte w truskawkach przeciwutleniacze zapobiegają reakcjom rodnikowym, a tym samym chronią skórę przed uszkodzeniami komórek.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

10 powodów, dla których warto jeść jabłko każdego dnia Poznaj korzyści z jedzenia marchewki Korzyści z jedzenia ogórków Dlaczego warto jeść kiwi? Produkty, które dodadzą ci energii Uważaj na niskotłuszczowe zamienniki produktów! "Złe jedzenie", które jest dla ciebie dobre Jedzenie idealne na lato 10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz Zaskakujące źródła probiotyków Jedzenie, które zwalcza cellulit 10 odchudzających przekąsek dla ćwiczących 10 sposobów, dzięki którym wypijesz więcej wody Resztki produktów, które powinnaś jeść Przygotuj zdrowszą wersję pizzy - sprawdź jak! Największe mity żywieniowe Co warto ustalić przed ślubem? Jak miłość wpływa na zdrowie? "Pokonać raka" Medical Media Solutions 10 sposobów, którymi on wyraża uczucia Jak godzić życie zawodowe z prywatnym? Jak żyć, aby niczego nie żałować? Jak błyskawicznie wzmocnić swoją samoocenę? Jedzenie, po które warto sięgać, trenując

Popularne w tym tygodniu:

Avilin Balsam Spray – inteligentny opatrunek w wakacyjnej apteczce