Christmas pudding – przysmak z tradycją

W Wielkiej Brytanii nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez bożonarodzeniowego puddingu. Ze względu na długoletnią tradycję, związane z nim zwyczaje i symbolikę jest to danie jedyne w swoim rodzaju.

Przepis na Christmas pudding jest dość zawiły, a jego przygotowanie stanowi długą ceremonię. Pozostawiony na dłużej nabiera smaku jak wino, dlatego należy przyrządzić go co najmniej kilka tygodni przed świętami i trzymać w chłodnym miejscu. Tradycyjnie dojrzewał 3 miesiące.

W ostatnią niedzielę września do misy należy wrzucić trzynaście składników, symbolizujących Chrystusa i dwunastu apostołów. Są to: mąka, łój wołowy, migdały, trzy rodzaje rodzynków: raisin, currant (koryntki) i sultana (sułtanki), bułka tarta, cukier (najlepiej brązowy), jajka, rum, utarta marchewka, kandyzowane czereśnie i sok z cytryny lub pomarańczy. Wszystko należy wymieszać drewnianą łyżką, wykonując ruchy ze wschodu na zachód dla uczczenia trzech króli, którzy przybyli do Betlejem, by złożyć hołd Jezusowi. Każdy z członków rodziny musi choć raz zamieszać masę, aby zapewnić sobie powodzenie w nadchodzącym roku. Jeśli podczas mieszania wypowiemy w myślach jakieś życzenie, to na pewno się spełni. Zawartość misy przykrywa się bawełnianym płótnem, gotuje na parze 5–6 godzin, a po zdjęciu z ognia wkłada do spiżarki.
Co tydzień należy pudding wyjąć, zamieszać, dolać trochę rumu i ponownie odłożyć w zimne miejsce. Rankiem w pierwszy dzień świąt pudding jeszcze raz gotuje się na parze przez ok. 2–3 godziny.
Według tradycji do ciasta należy włożyć małą srebrną monetę. Znalazcy zapewni ona szczęście w całym nowym roku. Zazwyczaj wkładano „sixpence” – monetę, której używano przed 1971 r., kiedy wprowadzono w Anglii system dziesiętny.
Pudding oddzielamy od miski przy pomocy noża, odwracamy do góry nogami i kładziemy na dużym talerzu. Serwujemy gorący z cukrem pudrem, śmietaną, sherry lub gorącym sosem rumowym i przybrany gałązką ostrokrzewu. Gałązkę i alkohol podpala się przy zgaszonym świetle, a pojawia się wówczas błękitny płomień.

Zobacz również: Najlepsze i najgorsze ubrania dla każdego typu sylwetki

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Rodzina:

5 białych produktów, które powinnaś jeść częściej Które wino jest najzdrowsze? Wysokokaloryczne jedzenie też może być zdrowe! Pozycje podczas snu, które cię uzdrowią Zamień kawę na pyszny napój energetyczny! Zielony groszek w diecie dziecka 4 sekrety niemowlęcego snu Rozwój motoryczny i zabawa w jednym Dorosłe dzieci alkoholików Jak wzmocnić więź z córką? Czy karmiącej mamie wolno się odchudzać? Jak wybrać plecak szkolny? Bezpieczna antykoncepcja dla karmiących mam Wybierz wygodne i stylowe buciki dla dziecka! Jak znaleźć najlepszą nianię? Co wiesz o wpływie słodyczy na organizm dziecka? Zalety i wady związku z kolegą z pracy Dzień Dziecka z Tematem Rzeka i Mamaville Rozpoznawanie autyzmu u dzieci Twoje dziecko nie musi bać się dentysty! Nowość - "Wakacje na medal" od Wydawnictwa Skrzat Probiotyki przy antybiotyku dla wcześniaków 5 najważniejszych etapów małżeństwa Jak bezpiecznie spędzić czas z dzieckiem na plaży?

Popularne w tym tygodniu:

Dobra komunikacja - podstawa udanego związku Jakie badania należy wykonać na poszczególnych etapach ciąży? Oto praktyczny przewodnik dla przyszłej mamy Ski Kid Deodorant® – podkolanówki narciarskie dla dzieci – nowe kolory Pielęgnacja skóry atopowej u najmłodszych dzieci