Hot cross buns – bułeczki wielkanocne

Hot cross buns to tradycyjne angielskie drożdżówki z charakterystycznym krzyżykiem, nadziewane bakaliami. Wypiekane są z okazji Świąt Wielkanocnych i najczęściej spożywane w Wielki Piątek (Good Friday).

Ingredients

  • 2 teaspoons active dry yeast
  • ½ cup warm 2% milk (110 to 115 degrees F)
  • 1 tablespoon butter, softened
  • 1 egg
  • 4 teaspoons sugar
  • ¼ teaspoon salt
  • 1 ½ cups all-purpose flour
  • 2 tablespoons raisins
  • 2 tablespoons dried currants
  • ¼ teaspoon ground cinnamon
  • 1 dash ground allspice
  • 1 egg yolk
  • 1 tablespoon water

Icing:

  • ¼ cup confectioners' sugar
  • 1/8 teaspoon vanilla extract
  • ¾ teaspoon 2% milk

Directions

  1. In a small mixing bowl, dissolve yeast in milk. Stir in butter, egg, sugar and salt. Combine ¾ cup flour, raisins, currants, cinnamon and allspice; add to the yeast mixture and mix well. Stir in enough remaining flour to form a soft dough.
  2. Turn onto a floured surface; knead until smooth and elastic, about 4–6 minutes. Place in a greased bowl, turning once to grease top. Cover and let rise in a warm place until doubled, about 1 hour.
  3. Punch dough down; shape into six 2-in. balls. Place 2 in. apart on a baking sheet coated with nonstick cooking spray. Using a sharp knife, cut a cross on top of each bun. Cover and let rise until doubled, about 30 minutes.
  4. Beat egg yolk and water; brush over buns. Bake at 375 degrees F for 13–15 minutes or until golden brown. Cool on wire racks. Combine icing ingredients; pipe over buns.

Glossary

Zobacz również: 8 sposobów, aby uzdrowić Twój dom: feng-shui

  • yeast – drożdże
  • all-purpose flour – mąka uniwersalna
  • raisins – rodzynki
  • dried currants – koryntki (rodzynki z drobnych, ciemnych winogron)
  • ground allspice – zmielone ziele angielskie
  • yolk – żółtko
  • icing – lukier
  • confectioners’ sugar – cukier puder
  • dissolve – rozpuścić
  • stir in – wmieszać, dodać
  • dough – ciasto
  • knead – zagnieść
  • punch down – docisnąć
  • in. = inch – cal
  • baking sheet – blacha do pieczenia
  • brush – posmarować
  • wire rack – stojak druciany do studzenia wypieków
  • pipe – wycisnąć, polać
Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Rodzina:

5 białych produktów, które powinnaś jeść częściej Które wino jest najzdrowsze? Wysokokaloryczne jedzenie też może być zdrowe! Pozycje podczas snu, które cię uzdrowią Zamień kawę na pyszny napój energetyczny! Zielony groszek w diecie dziecka 4 sekrety niemowlęcego snu Rozwój motoryczny i zabawa w jednym Dorosłe dzieci alkoholików Jak wzmocnić więź z córką? Czy karmiącej mamie wolno się odchudzać? Jak wybrać plecak szkolny? Bezpieczna antykoncepcja dla karmiących mam Wybierz wygodne i stylowe buciki dla dziecka! Jak znaleźć najlepszą nianię? Co wiesz o wpływie słodyczy na organizm dziecka? Zalety i wady związku z kolegą z pracy Dzień Dziecka z Tematem Rzeka i Mamaville Rozpoznawanie autyzmu u dzieci Twoje dziecko nie musi bać się dentysty! Nowość - "Wakacje na medal" od Wydawnictwa Skrzat Probiotyki przy antybiotyku dla wcześniaków 5 najważniejszych etapów małżeństwa Jak bezpiecznie spędzić czas z dzieckiem na plaży?