Faszerowanie bez fuszerki

 

Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury można nafaszerować i zrobić z nich prawdziwą ucztę dla zmysłów. A że nadzienie to nie tylko mięso mielone, podam Wam kilka propozycji na inne farsze, które podbiją (mam nadzieję) Wasze serca.

Pomidory po turecku

  • 6 dużych pomidorów,
  • 30dag sera białego półtłustego,
  • 50g rodzynek,
  • 100g migdałów,
  • łyżka miodu,
  • kardamon

Pomidory sparzamy, odkrajamy „kapelusz” (ok. 1cm górnej części) i łyżką wydrążamy miąższ.
Migdały wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię i na małym ogniu prażymy ok. 2 minut z każdej strony. W tym czasie zalewamy rodzynki niedużą ilością wrzątku. Do dużej miski wrzucamy ser i rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy odsączone rodzynki, migdały, wlewamy miód i doprawiamy kardamonem. Całość wyrabiamy na gładką masę i faszerujemy tym pomidory. Tak przygotowane pomidory wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Cukinia z jajem

  • 2 cukinie,
  • 8 dużych jajek,
  • biała część pora,
  • 10dag pieczarek,
  • 10dag boczku bez skóry,
  • majonez,
  • olej,
  • sól, pieprz, kurkuma,
  • natka pietruszki

Cukinie przekrajamy na pół (poziomo), wydrążamy gniazda nasienne, po czym wstawiamy ją na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Jajka gotujemy na twardo. W tym samym czasie podsmażamy pieczarki i boczek na niedużej ilości oleju. Jaja tuż po ugotowaniu wsadzamy do lodowatej wody, obieramy, a następnie ucieramy na tarce o małych oczkach. Pieczarki i boczek po podsmażeniu przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę (na małych oczkach) i dodajemy do jajek. Pora kroimy drobno i dodajemy do reszty składników. Stopniowo dodając majonez wyrabiamy masę o pożądanej przez nas konsystencji. Całość doprawiamy solą, pieprzem i małą ilością kurkumy. Tym właśnie faszerujemy cukinie i odstawiamy na chwilę do lodówki. Podajemy posypane drobno zsiekaną natką.

Zobacz również: 8 sposobów, aby uzdrowić Twój dom: feng-shui

Bakłażan tuńczykiem nadziany

  • 1 duży bakłażan (lub 2 małe),
  • puszka rozdrobnionego tuńczyka w ojelu,
  • 120g kuskusa,
  • 1 korniszon,
  • 100g kukurydzy z puszki,
  • sól, pieprz, chilli
  • ser żółty

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bakłażana przekrajamy wzdłuż na połowy i wstawiamy do pieca na 6 – 7 minut. W tym samym czasie zalewamy kuskus niedużą ilością wrzącej wody i odstawiamy na 2 – 3 minuty, żeby nasiąknął. Tuńczyka odsączamy z oleju i dodajemy do kuskusa. Korniszona kroimy w drobną kostkę i razem z kukurydzą wrzucamy do kuskusa z tuńczykiem. Całość doprawiamy do smaku (polecam dużo chilli), faszerujemy tym bakłażana, posypujemy startym serem żółtym i wstawiamy do piekarnika na 3 minuty.
Podawać gorące.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kuchnia:

Jak zrobić omlet? Sos do gołąbków Pobierz przepis na pyszne batoniki müsli z otrębami i żurawiną Jak przygotować idealny smoothie w 8 prostych krokach? Jak przygotować jabłkowo-cynamonowe chipsy? Kurczak po indyjsku Nowe spojrzenie na domowy hummus Pomysł na dietetycznego łososia Słodycze - zdrowe czy nie? Stwórz idealną sałatkę owocową! Poznaj przepis na owoce morza dla początkujących Ile wiemy o zdrowym żywieniu? Jak zdrowo grillować? 2 aromatyczne dania z tymiankiem "Schudnij pysznie wiosną i latem" - do wygrania w konkursie Jak stworzyć idealnego burgera w 5 prostych krokach? Co zapakować do piknikowego koszyka? Jak przygotować zupę brokułową z jogurtem greckim? Przygotuj makaron z sosem z ciecierzycy! Jak upiec wiosenne ciasto z rabarbarem? Jak przygotować wegetariańskie spaghetti carbonara? Przygotuj prosty lunch do pracy! Stwórz kolorowy sernik na Wielkanoc! 2 pomysły na szybki deser z mikrofali

Popularne w tym tygodniu:

Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe oraz izotoniki Galaretka Pastelowa o smaku Lychee Coctail – Wodzisław Najwyższy czas postawić na zdrowie i zadbać o planetę ZAKOCHAJ SIĘ W SMAKU NOWEJ FANTASII Z WEDLOWSKĄ CZEKOLADĄ